De A3 methodiek is een methode om (jaar)plannen op 1 papier weer te geven. Dit zorgt niet alleen voor overzicht, het zorgt er ook voor dat je beter kunt sturen. En het beste van alles: het is een bewezen effectieve methode!
Als organisatie heb je richting nodig, zodat je weet waar je naartoe gaat. In lijn met deze richting formuleer je doelen en resultaten, zodat je weet wat je concreet wil bereiken. Om die doelen daadwerkelijk te behalen definiëer je acties.
Het is echter lastig om een plan te maken dat richting, resultaat en acties op 1 lijn brengt. Het uitvoeren van zo’n plan kan nog lastiger zijn. Zeker als je de resulaten en acties niet juist geformuleerd hebt.
Deze elementen samen brengen op 1 A3, dat is waar het in de kern om draait. De bovenkant van het A3 Jaarplan is gereserveerd voor de richting. Dit in de vorm van:
Aan de rechterkant van het A3, vinden we de prestatie-indicatoren. Op deze manier definiëer je de concrete resultaten die jij als organisatie wilt behalen. Deze PI’s worden opgesplitst in 4 verschillende resultaatgebieden:
Aan de linkerkant vinden we de acties. Deze acties geven exact aan wat er op welk gebied moet gebeuren binnen de organisatie om de doelen te bereiken. Deze acties worden geplaatst binnen 5 verschillende organisatie gebieden:
Door op deze manier de acties te formuleren weet je direct welk gedeelte van de organisatie wat moet veranderen om de doelen te bereiken.
Doordat er relaties zijn tussen de Succesbepalende factoren, Prestatie-indicatoren en acties, weet je altijd welke acties bijdragen aan welke doelen en op welke manier deze doelen bijdragen aan de richting van de organisatie.
Het A3 gesprek is van cruciaal belang voor goede inzet van de a3 methodiek. Tijdens dit gesprek heb je het over het A3 plan. Het gesprek bestaat grofweg uit 3 onderdelen:
Door dit gesprek op een waarderende, evaluerende manier te voeren wordt het mogelijk om op de juiste manier bij te sturen en de hele organisatie mee te nemen om de plannen uit te voeren.
Dit alles kun je ondersteunen met A3 online, zodat je ook de juiste technische ondersteuning hebt om het A3 aan de slag te kunnen.
Vond je dit artikel interessant? Volg ons dan op LinkedIn.
Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Vragen? Of wil je samen even sparren over wat dit voor jou betekent?
We gaan graag met je in gesprek zodat we van elkaar kunnen leren.
Stuur ons een berichtje!